Sunday, September 4, 2016

miss eny si blogger kertu

assalamualaikum..

baca tajuk pun nak tergelak dah. mungkin sebab ni adalah tahun terakhir berumur 20an terasa macam dah tua sangat.. haha

umur makin meningkat, tapi bila blogging buat diri ini terasa seperti muda remaja. even blog suam2 kuku..

nak flashback semula, mula menulis blog ketika habis degree.. 6 tahun lepas.. tulis blog pun suka2 je masa tu.. minat blog walking, folow blogger yg fames2.. by the way diorang still lg active berblog until now.. masa tu memang aim nak earn money while blogging.. tapi diri ni mcm diri ni la kan, byk hot2 chicken shit..haha..

back to entry's title, miss eny si blogger kertu.. hrmmm.. baru je lepas buat medical checkup last sunday, menyedihkn blood presure paras border line.. 93/61.. doctor and nurse concern sangat, tanya ada pening2, nak pitam x? pernah pengsan tak sebelum ni? and my answer is no!  tak pernah ada gejala mcm tu.. cuma bila malam akan tido awal maybe sebab penat.. and memang tido mati tak sedar apa.. ofcos memang tak pernah rasa diri ni tak sihat, mungkin terlampau penat.

last check blood pressure masa pregnant dulu, normal reading! and then check sugar dalam darah pun tinggi jgk, 6 something, maybe sebab breakfast teh tarik.. lama tak pekena.. tapi doc ckp it is ok.. sejenis manusia yang craving benda2 manis.. suka makan cendol, kek, aiskrim.. memang dasar sweet tooth!

serius bila dh notice angka2 mcm tu, rasa memang dah perlu start menjalani gaya hidup sihat.. xmo la muda2 lagi dah ada macam2 penyakit..

sempat la google cara nak improve tekanan darah rendah
1. olahraga
2. drink coffee
3. eat healthty
4. avoid stress

next month kena pegi checkup blood presure semula.. harap2 la yg result sebelum ni tu yg salah.. wish me luck ok! sayang diri sendiri ketat2, blh ke idop??? haha


p/s: sweet 29th on 10 September 2016

YOUNG LIVING ESSENTIAL OIL

Assalamualaikum.. khas untuk warga kuantan, jom join kursus young living.. trainer dibawakan khas dari klang.. jom la join ramai-ramai.. ...