Thursday, November 16, 2017

TIPS PJJ: ISTERI KENA BELAJAR SIBUKKAN DIRI

Assalamualaikum..

hai adik gojess dan semua isteri PJJ (Perkahwinan jarak jauh)..

sis tahu mesti ada isteri PJJ akan bergenang air mata bila pegi shoping nampak couple (husben dan wife) yang tengah shopping sakan sama-sama.. mesti terbayangkan suami yang jauh tu takda nak temankan you all shopping kan?

takpun bila wiken, sepatutnya suami balik tapi suami tak dapat balik, anak pulak merengek ajak pegi playground.. dalam hati berat nak bawak anak keluar tapi sebab kesiankan anak, turutkan jugak.. so masa kat playground tu, mesti hati you all sentap sensorang, sepatutnya suami yang layan anak yang tengah main gelongsor tu kan??

lagi bertambah pilu bila anak sakit. you all kena handle tanpa suami.. and you all wish yang suami boleh ada macam magic depan mata kan??

lagi-lagi sedih, bila nak tidur, tengok sebelah suami takda.. kan?? terus peluk bantal meleleh air mata.. kan?

sis tau la, sis selalu jugak bergenang air mata, kadang-kadang sedih dengan benda-benda kecik yang berlaku dalam kehidupan hari-hari.. suami takda untuk buat aktiviti sama-sama..

sis nak share satu tip yang sis amalkan.. sebagai isteri PJJ ni, kita kena belajar sibukan diri.. buatlah apa-apa sahaja aktiviti yang berfaedah, createlah satu hobi yang korang minat. atleast kita taklah selalu berendam air mata..

so this month sis join zumba tau.. zumba waktu malam dan wiken.. seriously bila tengah berzumba tu terlupa kejap yang diri ni bini orang.. erkk!?


sis pegi zumba bawak akmal.. akmal pulak boleh main-main dengan budak-budak lain sambil improve dia punya social skill.. so sis boleh berzumba dengan aman dengan mak-mak budak yang lain.. berjoget, menari, melompat semua boleh..

bila dah berzumba kaw-kaw sejam setengah, konfem bila balik badan dah penat kan.. korang rasa sis ada masa nak sakit kepala? silap.. korang rasa sis ada masa nak berendam air mata?? mestila tak kan.. badan penat, mandi terus bawak anak masuk bilik tidur..

lena tido malam tu..




so you all kena cari aktiviti yang korang suka tau!! sibukkan diri, jangan sedih-sedih..

ok, bye!!

p/s: nanti nak share tip lain kalau hadoo..

Saturday, November 11, 2017

RESEPI : SOMTAM BETIK CAMPUR MANGGA MUDA

Assalamualaikum..

hai! kalau adik gojes nak tau, sis memang suka makan somtam.. asal pegi pasar malam je akan beli somtam.. kalau tak beli tak sah.. makan ratah macam tu je..

nak dijadikan cerita, pokok mangga kat rumah berbuah, pokok betik pun berbuah.. so sis pun cuba-cuba godek resepi..

resepi somtam sis ni takda cuka, sebab mak sis tak makan cuka.. so sis guna bahan-bahan yang memang dah ada kat rumah je..

so bahan-bahannya ialah
1. segemgam mangga muda
2. segemgam betik muda
3. setengah carrot
4. sebiji tomato
5. 2 ulas bawang putih
6. seinci halia
7. 4 biji cili padi

semua bahan-bahan ni hiris nipis-nipis dan satukan dalam bekas.. then letak sos tiram sampai sekata.. tak payah letak garam gula dah sebab sos tiram ni dah ada rasa.. lepastu tabur la kacang yang ditumbuk.. siap!!

inilah rupanya


yang dalam gambar tu sis tak letak betik, guna mangga muda je.. tapi cara dia sama je..

rasa somtam sis buat ni sebijik macam beli, sedap dan mendapat pujian lagi..

lagi satu kalau korang boleh letak udang kering, tumbuk-tumbuk siket.. tapi sis tak gemar udang kering, tu yang tak letak..

ok, selamat mencuba..
bye!

Thursday, November 9, 2017

RESEPI: IKAN PEKASAM GORENG

Assalamualaikum..

petang tadi sis sempat masak ikan pekasam goreng.. jarang-jarang dapat makan ikan pekasam syok jugak.. lagi syok makan dengan nasi putih panas-panas..

masa mula-mula kawin dulu sis memang tak pandai masak.. suami salah seorang cikgu masak sis.. kami turun dapur sama-sama.. sis ingat lagi, suami selalu tolong potong ayam untuk sis masak.. ikan pekasam goreng ni pun suami yang ajar.. kalau tak memang sis tak pandai masak dan makan ikan pekasam..

kena ada cara masak yang betul, baru la kick ikan pekasam ni

bahan-bahannya pun ringkas je.. so bahan-bahan yang diperlukan ialah
sebiji bawang merah di mayang, cili padi potong halus-halus.. kalau ikan pekasam yang besar, potonglah jadi dua bahagian..

sis goreng ikan pekasam dulu, biarkan masak dulu satu bahagian, lepastu balik ikan tu slow-slow takut hancur.. lepastu campaklah bawang merah dan cili padi tadi.. goreng sampai garing..

inilah hasilnya


okey, cuba tau!!

bye!

Tuesday, November 7, 2017

HADIAH YANG PALING SWEET

Assalamualaikum..

semakin hari semakin rajin sis update blog kan? harap istiqamah la ya..

sebenarnya, sejak ada apps BLOG IT ni semakin mudah nak update blog.. tak perlu lagi nak on laptop, transfer gambar sebelum dapat tulis entry.. sebabnya, semua dah boleh update blog dengan smartphone.. so takda alasan dah nak malas-malas..

kembali kepada tajuk entry, sis nak reveal hadiah yang paling bermakna sis dapat dari suami.. hadiah tersebut ialah


jeng


jeng


jeng


jeng



Al -quran mini ni sis dapat lama dah.. sis paling sayang Al-quran ni.. ini adalah hadiah paling lama lekat dengan sis, hadiah yang paling sis sayang, yang paling memberi manafaat untuk sis.. dah lusuh siket rupanya..

sebagai seorang isteri jarak jauh ni, peluang untuk kita berbakti untuk suami sangat terhad.. so bila sis buka, baca al-quran ni, sis berdoa dalam hati supaya Allah kurniakan pahala untuk suami tercinta..

alahai, sweet kan?

tapi tak namanya becinta kalau asyik sweet-sweet je kan.. normal lah kalau ada salah faham, gaduh-gaduh gitu.. barulah suami isteri..

tapi melalui al-quran ni jugak salah satu cara sis dapat kekuatan untuk lebih tabah.. tenteramkan hati yang tengah marah, sedih dan sentap..


Maka perempuan-perempuan yang solehah, adalah mereka yang taat (kepada Allah) dan menjaga diri ketika ketiadaan (suaminya), kerana Allah telah menjaga (mereka).
Surah An-nisa:34

terus lembut hati, walaupun suami jauh, tak dapat nak jaga kita doplohpat jam tujuh hari seminggu, tapi rupanya allah ada menjaga kita..

betul tak??

semoga semua isteri jarak jauh ni kuat tau..

untuk suamiku, i love you sayang.. ouchh!!

miss eny layan drama korea lagik

assalamualaikum.. hai..

sis nak share tahun ni sis start demam korea semula.. terasa remaja semula bila layan drama korea ni.. teringat balik zaman winter sonata, my girl, autumn in my heart, boys over flower dan banyak lagi la.. dulu sis pernah la crush dengan lee min ho.. opss..

first sis layan drama goblin.. cerita ni memang fenomena.. at first sis tak layan cerita ni masa dia duk iklan kat astro, tapi sebab office mate cakap "tengok la, cerita ni lain dari drama korea yang lain".. so tergerak la hati ni nak tengok.. starting cerita tu memang dah best, ada elemen zaman maharaja dan laksamana gitu.. lepas tu, kita jadi tertanya-tanya apa sebenarnya yang berlaku, kenapa hero ni jadi goblin, goblin tu apa, kenapa plot cerita dari zaman dulu jadi ke masa sekarang.. and masa tu jugak viral orang up status "hujan ni mesti goblin tengah nangis".. so sape tak layan drama ni memang tak faham.. haha..


secondly, sis layan signal.. ni pun sama, office mate yang suggest jugak.. signal ni lebih kepada penyiasatan jenayah.. buat kita terfikir and tertanya siapa penjenayah sebenar.. banyak kes yg detektif ni selesaikan atas bantuan walkie talkie misteri yang dia jumpa tu.. haa.. walkie talkie misteri tu membolehkan detektif tu berhubung dengan detektif yang telah hilang 15 tahun yang lepas..


next, sis layan cerita twenties again.. cerita ni pun best.. mengisahkan seorang suri rumah yang nak diceraikan masuk belajar universiti semula.. yang sis faham cerita ni lebih kepada makna peluang kedua dalam hidup supaya seseorang tu buat yang terbaik dan hidup lebih gembira..


so far tu je drama sis dah layan.. lepas ni nak layan cerita apa pulak ya??

ok, bye!!

Wednesday, November 1, 2017

masa itu

assalamualaikum..

pernah tak korang rasa lalui masa lalu yang korang rasa sakit, perit, kecewa dan derita sangat?

kalau boleh korang tak nak ulang dah masa tu.. sebab rasa diri tak kuat dah nak ulangi saat tu semula..

sis pernah.. bila terlintas siket je kat fikiran tentang masa itu, air mata ni dah berjebak.. sedih sakit ati semua tu allah je yang tau.. 

nak senyum pun tak mampu.. yang korang harapkan hanyalah secebis kekuatan untuk senyuman palsu seolah-olah tak ada apa yang berlaku..

tulis mcmni pun dah meleleh air mata.. umm.. sedih..

.
.
.
.
 
aduh, mcm meroyan plak sis.. takmo sedih-sedih..

Friday, October 6, 2017

HOME PROGRESS: TABLE TOP

Assalamualaikum.. jom tengok gambar table top rumah sis.. 





haa.. cantik ke tidak?
ok, untuk table top ni sis tempah dengan encik eddy tukang rumah.. fb dia sis tak ingat la plop.. rasanya "eddy tukang rumah" kot.. sis pilih encik eddy ni sebab kawan baik sis yang cadangkan.. encik eddy ni jugaklah yang buat table top rumah kawan baik sis.. so bila dapat no. contac encik eddy ni, sis pun whatapps untuk booking tarikh.. punyalah ramai yang que, dapatlah giliran sis selepas dua bulan.. betul-betul pack jadual encik eddy ni.. kami memang berurusan dengan whatapps je.. pilih tile pun refer gambar yang beliau whatapps, contoh-contoh table top yang dia dah pernah buat.. bila tarikhnya sampai, sis bagi kunci rumah, encik eddy dan krunya pun start la buat table top tu.. sis request pasang sinki asal belakang rumah, tapi sebab request last minit, piping dia tak sempat nak buat..


sis tak tunggu pun dia buat kerja, sebab sis keje hari yang dia datang buat.. bila dah siap dia tinggalkan kunci and minta sis transfer duit ke akaun company dia.. 2 hari je dah siap, cepat sangat! adalah sikit yang tak perfect di mata sis, tapi lepas complain terus dia datang repair.. sangat senang berurusan.. untuk saiz table top sis ni total bill adalah:


ok, so far sis berpuas hati dengan hasil kerja en eddy ni.. corak tile pun sis suka sangat! perfect dah corak tu di mata sis.. alhamdulillah..

so adik gojes area kuantan boleh contact encik eddy untuk deal ok.. 

0189553554

p/s: bilalah dapur sis nak berasap kan?

TIPS PJJ: ISTERI KENA BELAJAR SIBUKKAN DIRI

Assalamualaikum.. hai adik gojess dan semua isteri PJJ (Perkahwinan jarak jauh).. sis tahu mesti ada isteri PJJ akan bergenang air mata ...