Saturday, February 10, 2018

Terjebak dengan Young Living Essential Oil (YLEO)

assalamualaikum..

selamat tahun baru semua
happy Chinese New year

harini baru sempat nak update blog.. fuhh.. banyak sangat benda nak update ni..

firstly nak update pasal YLEO.. seperti yang sedia maklum anak sis muhd akmal hadif dari baby lagi bertarung dengan ekzema.. macam-macam iktiar sis cuba sebelum ni.. sis memang sebolehnya pakai produk natural untuk rawat ekzema akmal.. hampir semua produk yang famous or tak sis dah cuba..

hujung tahun lepas kawan sis kenalkan sis dengan YLEO ni.. mulanya was-was jugak nak cuba sebab dalam hati terdetik "ala minyak je, berkesan ke?", "mahal pulak tu"..

tapi bila fikir balik demi akmal, sis pun sanggup beli.. sis terus beli PREMIUM STARTER KIT.. bulan 12 2017 sis dah start guna..


tengok la kat gambar tuu.. kalau rakyat marhain macam kita ni konfem la "mak aiii"..


tapi demi anak, kesian kat dia duk tergaru-garu, kadang-kadang berdarah ku relakan jua..

mulanya pakai, memang tak nampak apa-apa improvement pada kulit akmal.. masa ni ada jugak terfikir macam menyesal dah terbeli..

tapi sis konsisten pakai alang-alang dah bayar mahal-mahal..

tapi awal bulan satu akmal selesama, meleleh-leleh hingus yang cair tu.. sis sapu essential oil (eo) RC kat hidung akmal.. tak lama lepas tu hingus dia yang meleleh tu jadi pekat.. sis dah mula kagum.. cepat sangat RC ni bertindak..

ada sekali tu, akmal liat sangat taknak tidur.. dia mengantuk tapi sebok nak main sambil buat perangai.. sis ambil eo lavender sapu atas dahi dia, tak sampai 5 minit dia tertidur..

so totally persepsi sis terhadap YLEO berubah..

sis keep konsisten guna YLEO ni untuk rawat ekzema akmal sampai sekarang.. 



dah dua bulan lebih berikhtiar dengan YLEO, walaupun belum pulih sepenuhnya, ekzema akmal terkawal.. jarang sangat dah dia menggaru-garu.. syukur sangat-sangat.. gambar kat atas tu boleh nampak yang kulit akmal tak kering macam dulu.. yang besisik tu pun dah kurang..

okey,
dalam PREMIUM STARTER KIT ada satu diffuser & 13 essential oil(eo) 5ml.. kesemua eo tu sangat sesuai untuk kegunaan seharian kita.. sepanjang dua bulan lebih ni, sis dah explore hampir semua eo tu.. nanti sis share apa lagi khasiat YLEO..

lenguh dah taip.. 

lupa la, eo apa yang sis sapu kat kulit akmal pun sis tak share lagi step by step..
adoii, nanti sis update lagi..
kalau ada yang nak tanya boleh klik link ni tau

http://ctmarianni.wasap.my
bye!

Thursday, November 30, 2017

YOUNG LIVING ESSENTIAL OIL

Assalamualaikum.. khas untuk warga kuantan, jom join kursus young living.. trainer dibawakan khas dari klang.. jom la join ramai-ramai..


Tarikh: 8/12/2017 (Jumaat)
Masa: 9 pagi - 1 petang
Tempat: Kolej Komuniti Paya Besar, Gambang, Pahang
Yuran: Rm 10
Hubungi: 0179264784 (Puan Siti)

melalui kursus ni, insyaallah peserta dapat mengenali essential oil, fungsi dan aplikasi.. essential oil ni ramai yang tau fungsi dia, tapi tak ramai yang tau cara menggunakannya dengan betul.. so jangan lepaskan peluang untuk join tau!

p/s: sis pun join, blh jumpa kat sana!

Tuesday, November 28, 2017

DIET ATKINS! BERKESAN KE??

Assalamualaikum..

harini sis nak review pasal diet atkins ni..

selepas 8 hari berturut-turut join kursus Autodesk autoCAD pro.. makan disponser 3 kali sehari, hari-hari sarapan & minum petang dengan teh tarik .. berat sis telah naik mencanak- canak.. masa tu sis timbang berat sis 55 kg.. tinggi sis ni 158cm je, so lemak banyak tertumpu pada perut & lengan..

bila pakai tshirt memang terserlah lengan yang kembang.. pinggang kain baju kurung pun banyak dah ketat..

biasanya, sis ada kak aziana selaku geng diet.. kalau tak apa-apa halangan kami selalu puasa hari isnin & khamis.. tapi sejak kak aziana pindah kolej komuniti maran, partner diet sis dah tak da.. hurmm..

kalau sis aktif berzumba sekali pun, makan rakus semacam tak menjadi jugak.. jadinya, sis nekad!!

3 minggu lepas bermulalah episod Atkins sis.. sis gigih buat reserch tau.. sepanjang induction hanya boleh ambik maksimum 20g carbo sahaja.. bayangkan roti coklat Gardiner pun dah 24g carbo.. so boleh bayangkan tak betapa sikit sangat carbo yang boleh diambil..

dah 3 minggu diet ni, sis masih lagi dalam fasa induction.. hari ketiga induction sis alami kitosis.. bangun tidur rasa macam nak pitam.. rasa sejuk satu badan.. kaki menggeletar, tapi badan berpeluh-peluh.. niat nak mandi pagi terbantut, terbaring kat hall mencari tenaga.. gagahkan diri berjalan ke dapur minum air suam.. barulah rasa bermaya siket, baru boleh mandi.. satu hari sis rasa lemah macam tu.. esoknya bangun tidur tak rasa kitosis dah, badan rasa biasa je..

sis pun ajak suami beratkin jugak.. kami saling share menu.. dah nama jarak jauh kan, so share gambar menu je..



bagi penggemar telur macam sis, sis memang takda masalah nak sarapan dengan telur.. pastu colek pulak dengan sos nandos..

lunch sis makan simple je.. macam ni


dalam 4 hari sis berjaya turunkan 2 kg.. lepas tu berat payah nak turun, sekarang ni maintain 53 kg.. suami berjaya turun 6 kg dalam seminggu..

review sis: diet Atkins ni sangat berkesan kalau kita nak turunkan berat secara mendadak.. tapi mental kena betul -betul kuat sebab kita memang cut off betul-betul pengambilan carbo dan gula..

lepas tu memang kena ignore cakap-cakap orang yang nak menkondemkan kita.. contohnya "alah, berat baru 55kg, dah kurus kot, buat apa nak diet".. seriously, kena ignore!! sebabnya, hanya kita yang tau kita gemuk tang mana, gelebeh tang mana..

diet atkins ni jugak buat sis alert baca label nutrition pada setiap makanan.. part yang sis akan zoom adalah tang berapa gram carbo dan berapa gram segala jenis sugar..

lagi satu bila buat atkins ni sis masih lagi dapat keluar lunch dengan kawan-kawan.. masih lagi dapat borak-borak.. so takda la terperap sensorang bila diet, barulah kita ni tak stress.. lepas tu mata akan zoom apa yang kawan makan, then dalam hati akan analisis makanan dorang.. sama ada terlebih kalori in take ke tak.. pastu tengok pinggan sendiri, bisik dalam hati "bagus pilihan yang aku buat ni".. haha.. dalam tak sedar mendidik sis kepada tabiat makanan yang lebih baik..

tapi untuk life long kita kena maintainlah tabiat makanan yang baik!!

p/s: korang jangan lupa baca label jugak tau!!

Thursday, November 16, 2017

TIPS PJJ: ISTERI KENA BELAJAR SIBUKKAN DIRI

Assalamualaikum..

hai adik gojess dan semua isteri PJJ (Perkahwinan jarak jauh)..

sis tahu mesti ada isteri PJJ akan bergenang air mata bila pegi shoping nampak couple (husben dan wife) yang tengah shopping sakan sama-sama.. mesti terbayangkan suami yang jauh tu takda nak temankan you all shopping kan?

takpun bila wiken, sepatutnya suami balik tapi suami tak dapat balik, anak pulak merengek ajak pegi playground.. dalam hati berat nak bawak anak keluar tapi sebab kesiankan anak, turutkan jugak.. so masa kat playground tu, mesti hati you all sentap sensorang, sepatutnya suami yang layan anak yang tengah main gelongsor tu kan??

lagi bertambah pilu bila anak sakit. you all kena handle tanpa suami.. and you all wish yang suami boleh ada macam magic depan mata kan??

lagi-lagi sedih, bila nak tidur, tengok sebelah suami takda.. kan?? terus peluk bantal meleleh air mata.. kan?

sis tau la, sis selalu jugak bergenang air mata, kadang-kadang sedih dengan benda-benda kecik yang berlaku dalam kehidupan hari-hari.. suami takda untuk buat aktiviti sama-sama..

sis nak share satu tip yang sis amalkan.. sebagai isteri PJJ ni, kita kena belajar sibukan diri.. buatlah apa-apa sahaja aktiviti yang berfaedah, createlah satu hobi yang korang minat. atleast kita taklah selalu berendam air mata..

so this month sis join zumba tau.. zumba waktu malam dan wiken.. seriously bila tengah berzumba tu terlupa kejap yang diri ni bini orang.. erkk!?


sis pegi zumba bawak akmal.. akmal pulak boleh main-main dengan budak-budak lain sambil improve dia punya social skill.. so sis boleh berzumba dengan aman dengan mak-mak budak yang lain.. berjoget, menari, melompat semua boleh..

bila dah berzumba kaw-kaw sejam setengah, konfem bila balik badan dah penat kan.. korang rasa sis ada masa nak sakit kepala? silap.. korang rasa sis ada masa nak berendam air mata?? mestila tak kan.. badan penat, mandi terus bawak anak masuk bilik tidur..

lena tido malam tu..




so you all kena cari aktiviti yang korang suka tau!! sibukkan diri, jangan sedih-sedih..

ok, bye!!

p/s: nanti nak share tip lain kalau hadoo..

Saturday, November 11, 2017

RESEPI : SOMTAM BETIK CAMPUR MANGGA MUDA

Assalamualaikum..

hai! kalau adik gojes nak tau, sis memang suka makan somtam.. asal pegi pasar malam je akan beli somtam.. kalau tak beli tak sah.. makan ratah macam tu je..

nak dijadikan cerita, pokok mangga kat rumah berbuah, pokok betik pun berbuah.. so sis pun cuba-cuba godek resepi..

resepi somtam sis ni takda cuka, sebab mak sis tak makan cuka.. so sis guna bahan-bahan yang memang dah ada kat rumah je..

so bahan-bahannya ialah
1. segemgam mangga muda
2. segemgam betik muda
3. setengah carrot
4. sebiji tomato
5. 2 ulas bawang putih
6. seinci halia
7. 4 biji cili padi

semua bahan-bahan ni hiris nipis-nipis dan satukan dalam bekas.. then letak sos tiram sampai sekata.. tak payah letak garam gula dah sebab sos tiram ni dah ada rasa.. lepastu tabur la kacang yang ditumbuk.. siap!!

inilah rupanya


yang dalam gambar tu sis tak letak betik, guna mangga muda je.. tapi cara dia sama je..

rasa somtam sis buat ni sebijik macam beli, sedap dan mendapat pujian lagi..

lagi satu kalau korang boleh letak udang kering, tumbuk-tumbuk siket.. tapi sis tak gemar udang kering, tu yang tak letak..

ok, selamat mencuba..
bye!

Thursday, November 9, 2017

RESEPI: IKAN PEKASAM GORENG

Assalamualaikum..

petang tadi sis sempat masak ikan pekasam goreng.. jarang-jarang dapat makan ikan pekasam syok jugak.. lagi syok makan dengan nasi putih panas-panas..

masa mula-mula kawin dulu sis memang tak pandai masak.. suami salah seorang cikgu masak sis.. kami turun dapur sama-sama.. sis ingat lagi, suami selalu tolong potong ayam untuk sis masak.. ikan pekasam goreng ni pun suami yang ajar.. kalau tak memang sis tak pandai masak dan makan ikan pekasam..

kena ada cara masak yang betul, baru la kick ikan pekasam ni

bahan-bahannya pun ringkas je.. so bahan-bahan yang diperlukan ialah
sebiji bawang merah di mayang, cili padi potong halus-halus.. kalau ikan pekasam yang besar, potonglah jadi dua bahagian..

sis goreng ikan pekasam dulu, biarkan masak dulu satu bahagian, lepastu balik ikan tu slow-slow takut hancur.. lepastu campaklah bawang merah dan cili padi tadi.. goreng sampai garing..

inilah hasilnya


okey, cuba tau!!

bye!

Tuesday, November 7, 2017

HADIAH YANG PALING SWEET

Assalamualaikum..

semakin hari semakin rajin sis update blog kan? harap istiqamah la ya..

sebenarnya, sejak ada apps BLOG IT ni semakin mudah nak update blog.. tak perlu lagi nak on laptop, transfer gambar sebelum dapat tulis entry.. sebabnya, semua dah boleh update blog dengan smartphone.. so takda alasan dah nak malas-malas..

kembali kepada tajuk entry, sis nak reveal hadiah yang paling bermakna sis dapat dari suami.. hadiah tersebut ialah


jeng


jeng


jeng


jeng



Al -quran mini ni sis dapat lama dah.. sis paling sayang Al-quran ni.. ini adalah hadiah paling lama lekat dengan sis, hadiah yang paling sis sayang, yang paling memberi manafaat untuk sis.. dah lusuh siket rupanya..

sebagai seorang isteri jarak jauh ni, peluang untuk kita berbakti untuk suami sangat terhad.. so bila sis buka, baca al-quran ni, sis berdoa dalam hati supaya Allah kurniakan pahala untuk suami tercinta..

alahai, sweet kan?

tapi tak namanya becinta kalau asyik sweet-sweet je kan.. normal lah kalau ada salah faham, gaduh-gaduh gitu.. barulah suami isteri..

tapi melalui al-quran ni jugak salah satu cara sis dapat kekuatan untuk lebih tabah.. tenteramkan hati yang tengah marah, sedih dan sentap..


Maka perempuan-perempuan yang solehah, adalah mereka yang taat (kepada Allah) dan menjaga diri ketika ketiadaan (suaminya), kerana Allah telah menjaga (mereka).
Surah An-nisa:34

terus lembut hati, walaupun suami jauh, tak dapat nak jaga kita doplohpat jam tujuh hari seminggu, tapi rupanya allah ada menjaga kita..

betul tak??

semoga semua isteri jarak jauh ni kuat tau..

untuk suamiku, i love you sayang.. ouchh!!

Terjebak dengan Young Living Essential Oil (YLEO)

assalamualaikum.. selamat tahun baru semua happy Chinese New year harini baru sempat nak update blog.. fuhh.. banyak sangat benda nak u...