blog template

Saturday, July 22, 2017

Sakit

assalamualaikum..

sis tengah tak sihat ni.. rasa macam nak demam.. dari petang semalam kepala ni sakit.. bangun tidur pagi tadi pun kepala rasa berat lagi.. ni tekak pulak rasa perit.. aduh macam esok nak demam je..

hurmm sis tak larat nak melayan akmal..

entry ni pun taip sikit-sikit je.. dari first day demam sampai hari keempat..

sis cuma nak cakap, kepada yang tak putus-putus provoke sis, sis harap kamu bahagia dengan cara kamu itu.. nilai sis sikit pun tak terjejas, sebaliknya nilai harga diri kamu yang terjejas.. sis tetap ok dengan kehidupan sis..

kepala ni duk terpikir banyak lagi kerja ofis yang tak setel.. harini pun sis dah masuk ofis walau badan ni rasa lembek sangat.. kelas pun sis tak bagi lecture, cukuplah bagi student tugasan.. 

so far, ni demam sis yang paling lama sis rasa.. dah empat hari dah pun.. betul la orang cakap, orang yang jarang sakit ni, sekali kena pancit terus..

doakan sis cepat sembuh ya..



Sunday, July 9, 2017

REVIEW JUJUR : VITAMIN C & E SHAKLEE

assalamualaikum..

lama tak bersua.. keh2..

okeh, sis straight to the point.. sis consume vitamin c shaklee since sis pregnent akmal lagi sampai la pantang.. lps tu sis stop! tujuan consume masa tu sebab nak bekalkan anak dengan nutrisi yang cukup.. ewah!! consume sekali dengan b complex with folic acid shaklee..

sis tak rasa perubahan ketara sangat dalam tempoh tu.. kulit takda la makin cantik ke apa, mcm biasa je.. maybe semua zat dari vitamin tu turun ke baby kot.. tapi ingat,
jangan sesekali makan masa perut kosong, konfem akan terkeluar balik..

lepas sis stop, sis consume secret skin kawai collagen.. sis pernah review dulu.. boleh refer entry lepas.. tapi sis stop jugak!

so last nov 2016, sis consume semula vitamin c, b complex tapi tambah vitamin e.. of cos tujuan utama makan tu adalah untuk improve skin sis.. masa bayar rm 300 ++   tu memang terbayang kulit akan flawless.. wow!! so sis makan la dengan konsisten.. sebulan dua makan mmg takda la nampak perubahan yang ketara.. cumanya jerawat tak la naik mcm dulu.. kalau jenis manusia yang memang nak tengok kesan mengejut tu memang akan kecewa siket la.. haha..

masuk bulan ketiga, keempat sis dah culas- culas makan.. kalau seminggu tu, akan ada macam 2 hari yang sis terskip makan..

tapi bulan puasa lepas, sis stop terus makan vitamin tu.. kononnya nak elakan buah pinggang berkerja keras untuk proses semua vitamin tu.. yela, puasa ni minum air pun kurang, so sis tak brani nak consume..

lepas habis puasa sebulan tu, result skin sis macam biasa je.. takda beza antara makan or tak makan vitamin.. jujur!

tak tau la yang mana kurangnya, tapi bila habis sebotol tu sis tak rasa nk beli lagi.. sebab harga pun boleh tahan, kesan dia agak slow bagi sis yang jenis nak instant result..

kalau u oll jenis penyabar blh terus consume ya!! lagipun lain org lain hasilnya.. ye dop??

Sunday, September 4, 2016

miss eny si blogger kertu

assalamualaikum..

baca tajuk pun nak tergelak dah. mungkin sebab ni adalah tahun terakhir berumur 20an terasa macam dah tua sangat.. haha

umur makin meningkat, tapi bila blogging buat diri ini terasa seperti muda remaja. even blog suam2 kuku..

nak flashback semula, mula menulis blog ketika habis degree.. 6 tahun lepas.. tulis blog pun suka2 je masa tu.. minat blog walking, folow blogger yg fames2.. by the way diorang still lg active berblog until now.. masa tu memang aim nak earn money while blogging.. tapi diri ni mcm diri ni la kan, byk hot2 chicken shit..haha..

back to entry's title, miss eny si blogger kertu.. hrmmm.. baru je lepas buat medical checkup last sunday, menyedihkn blood presure paras border line.. 93/61.. doctor and nurse concern sangat, tanya ada pening2, nak pitam x? pernah pengsan tak sebelum ni? and my answer is no!  tak pernah ada gejala mcm tu.. cuma bila malam akan tido awal maybe sebab penat.. and memang tido mati tak sedar apa.. ofcos memang tak pernah rasa diri ni tak sihat, mungkin terlampau penat.

last check blood pressure masa pregnant dulu, normal reading! and then check sugar dalam darah pun tinggi jgk, 6 something, maybe sebab breakfast teh tarik.. lama tak pekena.. tapi doc ckp it is ok.. sejenis manusia yang craving benda2 manis.. suka makan cendol, kek, aiskrim.. memang dasar sweet tooth!

serius bila dh notice angka2 mcm tu, rasa memang dah perlu start menjalani gaya hidup sihat.. xmo la muda2 lagi dah ada macam2 penyakit..

sempat la google cara nak improve tekanan darah rendah
1. olahraga
2. drink coffee
3. eat healthty
4. avoid stress

next month kena pegi checkup blood presure semula.. harap2 la yg result sebelum ni tu yg salah.. wish me luck ok! sayang diri sendiri ketat2, blh ke idop??? haha


p/s: sweet 29th on 10 September 2016

Tuesday, May 17, 2016

Product review : Laneige BB Cushion

Assalamualaikum..

okeh, harini nak review tentang Laneige BB Cushion.

actually, i terjebak dengan Laneige ni after tengok ofismate i pakai. bagi i muka dia nampak flawless and glowing sangat.

di Kuantan ada satu butik Laneige which is dalam ECM.
first product Laneige yang i terjebak adalah eye cream. yang ni i akan review later.

so berbalik kepada Laneige BB Cushion ni. dia ada 3 jenis. biasa (whitening), anti aging and pore control. kesemua ni adalah spf 50++. i beli jenis biasa. color brown beige. harga RM 159 termasuk satu refill. so macam dapat 2 dengan harga tu.

 i pakai kupon kawan i so i dapt less RM 20.



ini rupa dia . bagi i sekarang ni macam trend packaging macam tu. even kosmetik malaysia pun dah banyak yang produce BB Cushion.

texture dia best. sebab dalam dia span. just dap-dap je kat muka. lau nak cover parut jerawat or jeragat just dap lebih siket. mula-mula pakai memang akan rasa macam muka berminyak. tapi sebenarnya itu adalah efek porselin. berkilau, glowing macam retis Korea. so bagi i yang berkulit kering ni, i rasa ok, nampak muka moist and tak kusam. selepas setengah jam pakai baru color tu akan nampak sangat natural dengan warna kulit. so far i dah pakai 2 bulan, refill pun tak usik lagi.
bukan tu saje tau, if dah pakai BB Cushion ni, u all dah tak perlu lagi nak pakai foundation and sun block. totally berbaloi-baloi.

ni muka i selepas pakai.. glowing dan boleh cover dark circle i. thumb up!!



akmal.. macam tu ragam kamu belakang mama ya.. abis dikokaknya dinasor.. iskk



 adakah i akan beli lagi next time?

yup!!


dekat goshop ada jual tapi color sand beige sahaja.


okeh, bye!

Thursday, May 5, 2016

product review : secret skin kawai collagen

Assalamualaikum..

entry ni sebenarnya dah lama i peram..

i start consume secret skin kawai collagan (SSKC) ni 2015. masa tu memang muka tahap kronik sangat.. jerawat naik mencanak-canak.. ibarat cendawan selepas hujan.. maybe sebab stres dengan segala masalah  yang melanda masa tu.

previously, i seorang yang berkulit gelap and muka i memang bukan jenis berjerawat, if ada pun satu dua je.




dalam gambar ni boleh compare betapa flawlessnya kulit akmal and i. muka i memang totally kusam, kering and ada parut jerawat yang hitam. if pakai bedak compact pun macam xlekat sebab kulit terlampau kering.

jerawat di pipi, i biarkan je tak picit pun, tetapi lama-lama jadi parut hitam. belum lagi campur jerawat baru yang merah-merah and dark circle yang sangat obvious. dah la stress dengan masalah, stress pulak dengan muka berjerawat. sampai tahap dah tak tau nak pkai skincare apa..


ni muka i jan 2016 with lite makeup.. no filter! parut hitam- hitam di pipi tu ada sikit -sikit je.. dark circle still ada, kalau letak bedak compact dah ok.. cuma jerawat baru xnaik dah mcm dulu. ada seketul dua je.

sebab secret skin kawai collagen ke??


i consume SSKC selama lima bulan. consume bukan sebab nak putih macam retis tapi cukuplah dapat kurangkan masalah jerawat and parut. lagipun org cakap kalau nak tengok sesuatu product tu berkesan or tak kena cuba at least 3 bulan.

so i beli banyak terus, 1 pekej dia ada 2 botol tahan 2 bulan
so i beli 3 pakej.. ada 6 botol stok selama 6 bulan. giler!!

gigih juga minumnya. setiap malam sebelum tido.. bancuh 1 sachet dengan satu cawan air.. air tu akan jadi color pink. rasanya masam manis. sedap!!







sebab secret skin kawai collagen ke??







sebab secret skin kawai collagen ke??






sebab secret skin kawai collagen ke??




selepas 5 BULAN perubahan yang i rasa masa consume adalah kulit i tak sekering dulu. masalah jerawat berkurang sikit. sikit je.

lepas tu i terus stop sebab speed of healing xseperti yang i nak.


dah namanya perempuan, pakai arini, terus esok nak flawless.. erkk..


lepas tu i pkai product apa pulak??

ok nanti i share.

bye!




Thursday, April 16, 2015

akmal hadif- 18th month

assalamualaikum

alhamdulillah.. muhammad akmal hadif dah genab 18 bulan/setahun setengah.. sekejap sangat masa berlalu..

hari ni akmal bangun awal, pukul 6 dah celik mata ambil buku kat atas tilam baca dalam gelap.. "adik, mama nak tido la, jom la tidur".. akmal baca "abak-abak".. puas mama ajar, "bukan abak adik, tapi book".. alahai anak mama ni.. mama pun bangun petik suis lampu, kelip-kelip mata akmal silau..
lepastu tersengeh tengok muka mama.. dua-dua muka masam..

saat paling touching sekali, bila mama balik kerja, automatik akmal akan meluru berlari ke arah mama yang masih kat muka pintu.. mama pun medepakan tangan dan kita saling berpelukan.. macam cerita hindustan sangat akmal.. ala-ala kabhi khusi kabhi gham gitu..

akmal cepat belajar and response pada nyanyian..

kalau time nak gosok gigi, mama kena nyanyi dulu baru akmal akan buka mulut bagi chan mama gosok..

samalah time nak suapkan qaseh junior.. kena nyanyi dulu, "qaseh..qaseh..qaseh..qaseh kekasih"

setiap hari mama banyak belajar benda baru dengan akmal..





cerita 3 minggu lepas..

alkisahnya i kena pergi kursus di Port dickson 4hari 3malam.. and ini adalah first time akmal tak ikut i kursus sebab mak i tak boleh ikut sebab adik i tengah tunggu masa nak bersalin.

so malam pertama tidur tanpa akmal, i memang tak boleh tidur, almost setiap jam i akan terjaga. i ingat lagi, dalam pukul 3 pagi macam tu i bangun muntah.. rindu anak punya pasal.

while i kursus, setiap kali waktu free i akan kol cakap dengan akmal..

rupanya akmal pun rindu i. mak i cakap akmal cari i dalam bilik pastu keluar bilik menangis.. hari pertama kena tinggal muntah sampai tiga kali.. sayu sangat i rasa.. memang i tak sabar nak balik. memang sangat berharap masa cepat berlalu and i boleh balik kuantan cepat-cepat.

bila fikirkan balik, memang inilah pengorbanan yang terpaksa dilalui oleh ibu yang berkerjaya.
i kalau boleh nak je quit kerja lepas tu jaga sendiri anak i.. sebab masa dorg kecik ni la dorg sangat perlukan perhatian dan kasih sayang ibu.

takpelah akmal, maybe sekarang ni mama kena kerja cari rezeki, t mama dah pencen, mama ikut akmal ya.. masa tu akmal belajar kat oversea pun mama boleh ikut akmal..

yeay!!

belanja gambar akmal satu!

taraaa

inilah hero i..









Monday, March 30, 2015

Mampukah isteri solehah bila suami curang?


Assalamualaikum


Title 'SOLEHAH' bagi seorang isteri memerlukan proses mujahadah, bermula dari akad nikah hinggalah terlerainya ikatan itu sama ada melalui perceraian hidup, ataupun mati.



Apabila suami curang, itu juga 'guideline' buat si isteri untuk muhasabah diri, 'solehah kah aku?' maka.. Di saat ini, isteri hendaklah bertenang dengan penuh sabar. Hentikan prasangka buruk terhadap suami, carilah kelemahan-kelemahan diri untuk diperbaiki. Simpan cerita cerai atau poligami, selongkar kisah-kisah isteri solehah, mencari ilmu bagaimana menawan hati suami dari setiap sudut. Lupakan 'si dia' sebaiknya, kukuhkan kedudukan anda yang mulia sebagai seorang isteri.


Hindari diri dari mengungkit, hindari memandang pengorbanan suami 'hanya kecil'


seorang suami hanya memerlukan isteri. Isteri dengan kedudukannya sebagai isteri. Apabila si isteri merasa gajinya lebih besar, dan pengorbanan suami sangat kecil, tentulah suami berasa tidak dihargai, dan bersedia menceraikan untuk berkahwin lain.


Suami yang sedang mabuk kepayang, tak perlulah isteri melayang-layang. Suami dalam fantasi, sedang terlupa keindahan saat indah bersama anda di awal perhubungan, maka ingatkan suami semula yang anda tetap isteri solehah yang hebat!  

Pandanglah suami dengan pandangan ikhlas sebagai seorang isteri. Lupakan pengorbanan anda sebentar. Selongkar pula pengorbanan suami, kebaikan suami, cari semula kelebihan suami yang kian hilang di hati anda. Ingatlah, masih ramai wanita yang memerlukan suami. Masih ramai janda, balu yang kisah mereka lebih perit dari anda. Masih ramai andartu yang belum berkhawin.

isteri perlulah cukup kuat untuk ujian ini, kerana tanpa sedar suami juga sedang diuji dengan bebanan perasaan cinta mabuk kepayang. 



Mintalah pertolongan Allah dengan solat dan sabar. 



p/s: nota dari forum halaqah.net