blog template

Wednesday, January 28, 2015

Cinta buat Rasulullah saw

Assalamualaikum..

Syukur penulis diberikan peluang untuk turut serta dalam program sambutan maulidur rasul. Kalini penulis dilantik menjadi juri bagi pertandingan bicara muslim. Overall penulis rasa kagum dengan pelajar yang bertanding kerana keberanian meraka utk tampil kehadapan berpidato tentang kisah hidup rasulullah.. ala2 macam program tv pencetus ummah n da'i :)

So far sepanjang program ni, banyak yang penulis dpt belajar, cerita ttg kisah hidup rasulullah, sifat sifat rasulullah..

Seorang pelajar bercerita tentang sahabat nabi.. billal bin rabbah.. beliau terlalu rindukan rasulullah rindu sehingga sedih tidak mampu untuk melaungkan azan selepas kewafatan rasulullah.. namun atas permintaan cucu rasulullah hasan dan husin.. billal sanggup melaungkan azan.. namun billal rebah ketika menyebut kalimah " muhammadur rasulullah"..
bila sahabat lain bertanya, knp billal rebah menangis teresak-esak?
Billal menjawab "aku seolah melihat rasulullah berjalan utk solat jemaah"
Pada hari itu seluruh kota mekah bersedih..

Penulis pun turut bersedih mendengar cerita ini..

Kita manusia yang lemah selalu alpha.. hakikat rasulullah tak pernah melupakan kita.. ummatnya..
Ummatnya yang bukan sezaman dengan baginda namun mencintai dirinya seolah-olah sezaman dengan baginda..

Ya allah janganlah kau palingkan ati kami setelah kau berikan kami hidayah
Amin..

Seorang pensyarah share ttg 10 kawan iblis

1. Hakim yang tidak adil
2. Orang kaya yang sombong
3. Peniaga yang kianat
4. Penjual dan peminum arak
5. Orang yang memutuskan silaturrahim
6. Pemakan riba'
7. Pemakan harta anak yatim
8. Orang yang meringan2 kan solat
9. Orang yang enggan mengeluarkan zakat
10. Orang yang banyak berkhayal

Nauzubillah..

Semoga kita sentiasa dalam lindungan dan rahmat Allah
Semoga kita mendapat shafaat dari Rasullullah di akhirat nanti
Amin..

P/s: sekadar perkongsian ilmu

Thursday, January 8, 2015

Pengalaman melahirkan Muhammad Akmal Hadif

Bismillahirrahmanirrahim..

Assalamualaikum.. 

Tergerak juga hati penulis untuk share pengalaman bersalin


15/10/2013:
tarikh due untuk bersalin dan kebetulan jatuh pada Hari Raya Aidiladha. so dikesempatan hari raya memang penulis ambil kesempatan yang tersempat untuk makan sepuasnya. maklumlah nanti akan berpantang macam-macam lah yang tak boleh makan. 
malam tu ada rasa macam mild contraction dalam sejam sekali. rasa perut macam mengeras.


16/10/2013:
8.30 pagi, checkup di HTAA because suspected big baby. last scan dr expect baby weight around 3.6-3.8kg. masa tu memang penulis harap sangat- sangat saiz baby tak besar, cuma berat je. (sebab dr cakap biar bersalin baby kecik dari baby besar, bila baby besar ni banyak risiko macam tersangkut or patah bahu bila tengah deliver) dr offer sama ada nak czer or try normal. so penulis decide nak bersalin normal. sebab banyak terbaca tentang Czer ni banyak risiko komplikasi boleh berlaku. Dr pun sangat supportive, dia cakap dengan ketinggian and saiz pinggul penulis ni boleh untuk try bersalin normal. 

so after scan perut, dr decide nak check jalan. perasaan pertama kali kene seluk memang tak boleh nak describe and of cos SAKIT. so dr cakap jalan dah buka 2cm. dr offer lagi sama ada nak terus warded or nak balik rumah dulu. so penulis decided nak balik rumah tunggu sampai ada heavy contraction then baru pergi serah diri. after balik dari hospital penulis dapat rasakan perut mengeras lebih kerap. tapi masih lagi boleh bertahan. cuma rasa macam nak terberak, pergi tandas  tak berak-berak pun.

lepas solat magrib, badan rasa lemah sangat, dah start demam berjangkit dengan adik, and contraction makin kerap setengah jam sekali. masa tu nak duduk pun rasa tak sedap, siap gosok and ketuk-ketuk kat bahagian pinggang.

tunggu mak dan ayah balik dari masjid, dalam pukul 9 lebih malam straight to HTAA. so masa dekat low Risk, dr pasang CTG scan. dr cakap " awak ok ke? contraction awak kuat ni" sambil dr tengok graf kt CTG. serius memang sakit. tapi takkan lah penulis nak meraung, sakit pun tahan jela, senyum selagi mampu dan berzikir doa Nabi  Yunus dalam perut Ikan Nun. dr check jalan lagi baru 3 cm. check suhu badan 38 something. demam! dr pun pecahkan air ketuban.

dari Low risk terus penulis  dihantar ke LR High Risk. 2 sebab je, suspected big baby and demam.

so masa di LR memang rasa contraction makin kuat, maybe sebab dr dah pecahkan air ketuban. sakit memang tahap boleh bergegar katil. badan lemah siap boleh tertidur, masa ni contraction datang sepuluh minit sekali, then lima minit sekali then seminit skali. once contraction hit terus tersedar then boleh sambung tidur balik bila contraction tu dah lega. macam tulah keadaan sampai pukul 4 pagi. then dr datang seluk cakap baru 4cm and offer epidural. penulis refuse sebab terfikir kalau deliver dalam masa terdekat takut tak rasa and takut affect baby. memang lama dalam LR, siap dengar ramai orang push-push.. dalam hati bila la giliran nak push.

sebab penulis demam tekak memang haus sangat, minta air nurse tak bagi pun. kesian kan.


17/10/2013:
so dalam pukul 9 lebih pagi, pakar datang check jalan dah 8cm tp dr cakap yang heart beat baby dah lemah. so kena emergency Czer. masa tu memang tak boleh fikir pape harap baby selamat je.

So di Operation Theater, kena bius separuh badan terus hilang rasa contraction. penulis siap boleh tertidur, sedar-sedar baby dah keluar dari perut, dengar suara baby menangis sayu sangat dan tak sabar nak tengok baby.

dr tunjuk baby 
dr:  baby awak ni laki ke perempuan?" 
penulis :boy 
dr: hmm.. betul.. kita bersih baby dulu ya..

tuhan je yang tau perasaan 1st time dapat tengok baby sendiri.. syukur alhamdulillah!

after baby dibawa pergi, penulis masa tu sempat la tengok lampu yang ada atas badan tu, nampak la keadaan perut yang terburai. siap dengar lagi dr cerita pada dr pelatih or nurse yang ni ovari dia, yang ni tiub fallopio dia. ngeri sangat tengok keadaan perut macam tu. then penulis pun tertidur balik (kesan bius) sampai la proses dalam OT tu selasai.

tapi penulis rasa ralat jugak bila jalan dah buka sampai 8cm tapi tak dapat nak normal deliver. 

tapi sebaik-baik perancang adalah Allah

then pukul 12 lebih tengah hari baru warded dengan baby. baru la semua boleh melawat.

dapat la tengok muka baby lama-lama sebelah katil.


Sebab Czer, penulis kena monitor 48 jam baru boleh balik rumah



syukur di sepanjang dalam LR and OT semua doktor perempuan, dr yang check jalan pun perempuan. syukur Allah makbulkan doa nak bersalin dengan dr perempuan. HTAA ada dr lelaki singh. nasib penulis baik :)

dan rupanya memang betul my baby besar. semua orang cakap umur baru sehari tapi rupa macam baby yang dah sebulan. penulis tak kisah apa yang orang cakap asalkan baby sihat. lagipun sedap nak pegang baby, sebab tak rasa baby lembik.

lebih 9 bulan pregnant, lebih 12 jam contraction bila dapat tengok muka baby rasa memang berbaloi-baloi :)



share gambar baby





muhammad akmal hadif bin mohamad suhairi 
17/10/2013
10.34 am
4.00 kg


syukur ya Allah atas anugerah terindah ini. akmal sumber kekuatan mama!! Semoga jadi anak yang soleh ya sayang.. mama sayang akmal sangat-sangat!!




penulis sangat gemuk masa pregnant. gain 23kg (no wonder big baby LOL)
tapi sekarang berat 45kg kalah berat zaman bujang dulu
(next time i share how i lost my weight)



p/s: pengalaman ini adalah dari personal perspective penulis.

Wednesday, January 7, 2015

perubahan DRASTIK

Assalamualaikum

wahai follower belog miss eny yang cantik lagi manis.. 

Mulai bulan febuari 2015, blog address miss eny akan ditukar kepada


thestoryofmisseny.blogspot.com


dahulu content belog miss eny ini banyak penulis merapu tentang love life, banyak penulis berangan kini penulis berazam akan lebih memantapkan lagi kandungan belog miss eny!!

maybe akan fokus lebih tentang parenting, penjagaan baby, the reality life of miss eny dan sedikit motivation. 

oleh kerana penulis akan berusia 28 tahun pada september 2015 ni.
so memang penulis harap penulisan penulis semakin matang
sekejap sangat masa berlalu.. dah lebih 10 tahun meninggalkan alam persekolahan.
rindu sangat saat-saat jadi student dulu.

tapi umur sekadar angka je bagi penulis, yang penting rupa masih muda, hati pun muda!

balik kampung baru ni mak saudara penulis ingatkan penulis ni adik yang bongsu, kembang setaman dalam hati ni. mungkin disebabkan saiz badan yang lebih kecil berbanding adik- baradik perempuan lain membuatkan penulis nampak lebih muda. tapi bila dah masuk 28 tahun ni sekejap je tup-tup nanti umur dah masuk 30 tahun.

tapi seseorang pernah berkata:

 "kematangan seseorang tidak dinilai dari umur, tapi apa yang dipelajari dari umurnya"

betul!

tapi sejauh mana perkara yang dipelajari itu membawa manafaat pada diri sendiri atau pada masyarakat???


penulis bukan nak nampak matang, tapi cukuplah pemikiran penulis semakin matang. hopefully!

serius, banyak sangat perkara yang tak masuk akal penulis buat di tahun 2014 yang mana penulis sangat berharap penulis tak akan lagi melalui pengalaman tu di tahun-tahun mendatang.

perkara dan tindakan bodoh yang memalukan diri sendiri

sebagai wanita terhormat, wanita haruslah mempunyai sifat malu, sayang dan menghargai diri sendiri. 


jangan mengharapkan orang lain melayan kita wanita dengan baik jika wanita sendiri tidak melayan diri sendiri dengan baik. 

hanya diri sendiri yang tahu apa yang terbaik untuk diri sendiri!

sebab tu penulis nak sangat hair cut macam zara zya. 



alhamdulillah.. hati semakin tenang sekarang ni. 

percaya kepada qada' dan qadar Allah, setiap yang berlaku ada hikmahnya

doakan penulis istiqamah lagi dalam blogging.

hopefully blog miss eny gain ramai lagi follower

p/s: follow istagram penulis tau @ctmarianni

Tuesday, January 6, 2015

here we come 2015

assalamualaikum

duhai belog miss eny yang sangat tak terurus, ampunkan penulis yang sangat sibuk..

2014 merupakan tahun yang sangat kritikal dalam hidup penulis.
kini penulis perlu bangkit

percaya tahun 2015 membawa sinar harapan yang baru

kebahagian tidak datang bergolek..
kebahagian adalah usaha setiap saat, usaha setiap minit, setiap jam, setiap hari dan usaha seumur hidup

azam??

penulis tak mampu berharap, hanya mampu berdoa supaya masih lagi dalam lindungan dan rahmatNya..

hidup perlu diteruskan walaupun dugaan melintang depan mata atau dibelakang mata..

percaya dalam hidup ini masih ada ruang untuk pemulihan dan pembetulan

maaf ikhlas dipohon dari hati ini atas segala ketelanjuran kata sikap perbuatan di tahun 2014..

i hope i can be a better muslimah :) amin..

ehemm.. panjangnya mukadimah penulis..



2015 plans:

1. Organize online business with colleague (i will reveal after all the set up complete)
seronok sangat kalau dapat berhenti kerja jadi ibu sepenuh masa. (did i mention IBU??)
yess.. penulis kini ibu kepada muhammad akmal hadif.. born on 17 October 2013. dah setahun tiga bulan this month.. having him in my life is so meaningful.
(nanti penulis cerita lagi tentang muhammad akmal hadif)

2. Usrah Murni
diri penulis rasa sangat bersyukur masih lagi memiliki kawan-kawan di sisi. alhamdulillah kawan baik kawan lama sudi nak guide penulis. tak sabar rasanya nak pergi perjumpaan usrah murni. untuk muslimah sahaja tau.. yang seronoknya perjumpaan akan diadakan hari ahad, 2 kali sebulan. minggu ni perjumpaan akan dibuat kat taman bandar. lagi best sebab boleh bawak akmal. harap penulis dapat istiqamah. insyaallah

3. Family bowling team
yang ni penulis plan nak ajak anak buah penulis. dah lama sangat tak habiskan masa berkualiti dengan mereka. kalau anak buah penulis datang rumah pun masing-masing sibuk main telefon. so penulis harap sangat dapat organize family bowling ni sebulan sekali pun jadilah.

4. Trip to Melaka and Johor
dah lama sangat tak menjejakkan kaki ke bumi johor. rindu sangat saat jadi student UTHM dulu. lagi satu penulis tak pernah lagi pergi rumah abang yang duduk johor tu.. so this year i should go! ayah pulak beria nak jalan-jalan kat melaka.

5. Zumba class (maybe)

6. Hair cut like zara zya in "i love you mr arrogant" (such a day dreamer!)

7. Pandora (reward myself with a gem for every accomplishement!)
starting basic bangle  pun dah cost rm500.. setiap gem tak tau la berapa..i wish!

8. Trip to Cameron Highland
lama sangat dah tak pergi, sangat rindu, sangat teringin nak jejak kaki lagi

9. Hiking with muhammad akmal hadif
tak sabar sangat nak akmal boleh berjalan

10. active blogging
asyik baca blog orang lain blog sendiri tak ada improvement!

sebenarnya banyak lagi penulis nak buat untuk tahun ni.. yang penulis list ni memang plan yang penulis harap sangat-sangat dapat laksanakan dan istiqamah..


insyaallah penulis teringin sangat nak pakai glasses and jadi student lagi.. nak jadi student nerd yang brilliant! doa-doakan penulis dapat sambung belajar tahun ni.. dengan segala komitmen yang ada sekarang ni mudah-mudahan Allah permudahkan.. Amin



semoga kita semua dalam lindungan dan rahmat Allah..


"Ya Allah jangan la kau hukum aku jika aku terleka, jika aku terlupa.. Kau tegurlah aku.. Kau Tegurlah aku dengan kasih sayang Mu, janganlah Kau tegur aku dengan Kemurkaan Mu. Ya Rahman.. Ya Rahim.. Amin"