blog template

Sunday, September 4, 2016

miss eny si blogger kertu

assalamualaikum..

baca tajuk pun nak tergelak dah. mungkin sebab ni adalah tahun terakhir berumur 20an terasa macam dah tua sangat.. haha

umur makin meningkat, tapi bila blogging buat diri ini terasa seperti muda remaja. even blog suam2 kuku..

nak flashback semula, mula menulis blog ketika habis degree.. 6 tahun lepas.. tulis blog pun suka2 je masa tu.. minat blog walking, folow blogger yg fames2.. by the way diorang still lg active berblog until now.. masa tu memang aim nak earn money while blogging.. tapi diri ni mcm diri ni la kan, byk hot2 chicken shit..haha..

back to entry's title, miss eny si blogger kertu.. hrmmm.. baru je lepas buat medical checkup last sunday, menyedihkn blood presure paras border line.. 93/61.. doctor and nurse concern sangat, tanya ada pening2, nak pitam x? pernah pengsan tak sebelum ni? and my answer is no!  tak pernah ada gejala mcm tu.. cuma bila malam akan tido awal maybe sebab penat.. and memang tido mati tak sedar apa.. ofcos memang tak pernah rasa diri ni tak sihat, mungkin terlampau penat.

last check blood pressure masa pregnant dulu, normal reading! and then check sugar dalam darah pun tinggi jgk, 6 something, maybe sebab breakfast teh tarik.. lama tak pekena.. tapi doc ckp it is ok.. sejenis manusia yang craving benda2 manis.. suka makan cendol, kek, aiskrim.. memang dasar sweet tooth!

serius bila dh notice angka2 mcm tu, rasa memang dah perlu start menjalani gaya hidup sihat.. xmo la muda2 lagi dah ada macam2 penyakit..

sempat la google cara nak improve tekanan darah rendah
1. olahraga
2. drink coffee
3. eat healthty
4. avoid stress

next month kena pegi checkup blood presure semula.. harap2 la yg result sebelum ni tu yg salah.. wish me luck ok! sayang diri sendiri ketat2, blh ke idop??? haha


p/s: sweet 29th on 10 September 2016

Tuesday, May 17, 2016

Product review : Laneige BB Cushion

Assalamualaikum..

okeh, harini nak review tentang Laneige BB Cushion.

actually, i terjebak dengan Laneige ni after tengok ofismate i pakai. bagi i muka dia nampak flawless and glowing sangat.

di Kuantan ada satu butik Laneige which is dalam ECM.
first product Laneige yang i terjebak adalah eye cream. yang ni i akan review later.

so berbalik kepada Laneige BB Cushion ni. dia ada 3 jenis. biasa (whitening), anti aging and pore control. kesemua ni adalah spf 50++. i beli jenis biasa. color brown beige. harga RM 159 termasuk satu refill. so macam dapat 2 dengan harga tu.

 i pakai kupon kawan i so i dapt less RM 20.



ini rupa dia . bagi i sekarang ni macam trend packaging macam tu. even kosmetik malaysia pun dah banyak yang produce BB Cushion.

texture dia best. sebab dalam dia span. just dap-dap je kat muka. lau nak cover parut jerawat or jeragat just dap lebih siket. mula-mula pakai memang akan rasa macam muka berminyak. tapi sebenarnya itu adalah efek porselin. berkilau, glowing macam retis Korea. so bagi i yang berkulit kering ni, i rasa ok, nampak muka moist and tak kusam. selepas setengah jam pakai baru color tu akan nampak sangat natural dengan warna kulit. so far i dah pakai 2 bulan, refill pun tak usik lagi.
bukan tu saje tau, if dah pakai BB Cushion ni, u all dah tak perlu lagi nak pakai foundation and sun block. totally berbaloi-baloi.

ni muka i selepas pakai.. glowing dan boleh cover dark circle i. thumb up!!



akmal.. macam tu ragam kamu belakang mama ya.. abis dikokaknya dinasor.. iskk



 adakah i akan beli lagi next time?

yup!!


dekat goshop ada jual tapi color sand beige sahaja.


okeh, bye!

Thursday, May 5, 2016

product review : secret skin kawai collagen

Assalamualaikum..

entry ni sebenarnya dah lama i peram..

i start consume secret skin kawai collagan (SSKC) ni 2015. masa tu memang muka tahap kronik sangat.. jerawat naik mencanak-canak.. ibarat cendawan selepas hujan.. maybe sebab stres dengan segala masalah  yang melanda masa tu.

previously, i seorang yang berkulit gelap and muka i memang bukan jenis berjerawat, if ada pun satu dua je.




dalam gambar ni boleh compare betapa flawlessnya kulit akmal and i. muka i memang totally kusam, kering and ada parut jerawat yang hitam. if pakai bedak compact pun macam xlekat sebab kulit terlampau kering.

jerawat di pipi, i biarkan je tak picit pun, tetapi lama-lama jadi parut hitam. belum lagi campur jerawat baru yang merah-merah and dark circle yang sangat obvious. dah la stress dengan masalah, stress pulak dengan muka berjerawat. sampai tahap dah tak tau nak pkai skincare apa..


ni muka i jan 2016 with lite makeup.. no filter! parut hitam- hitam di pipi tu ada sikit -sikit je.. dark circle still ada, kalau letak bedak compact dah ok.. cuma jerawat baru xnaik dah mcm dulu. ada seketul dua je.

sebab secret skin kawai collagen ke??


i consume SSKC selama lima bulan. consume bukan sebab nak putih macam retis tapi cukuplah dapat kurangkan masalah jerawat and parut. lagipun org cakap kalau nak tengok sesuatu product tu berkesan or tak kena cuba at least 3 bulan.

so i beli banyak terus, 1 pekej dia ada 2 botol tahan 2 bulan
so i beli 3 pakej.. ada 6 botol stok selama 6 bulan. giler!!

gigih juga minumnya. setiap malam sebelum tido.. bancuh 1 sachet dengan satu cawan air.. air tu akan jadi color pink. rasanya masam manis. sedap!!







sebab secret skin kawai collagen ke??







sebab secret skin kawai collagen ke??






sebab secret skin kawai collagen ke??




selepas 5 BULAN perubahan yang i rasa masa consume adalah kulit i tak sekering dulu. masalah jerawat berkurang sikit. sikit je.

lepas tu i terus stop sebab speed of healing xseperti yang i nak.


dah namanya perempuan, pakai arini, terus esok nak flawless.. erkk..


lepas tu i pkai product apa pulak??

ok nanti i share.

bye!