blog template

Monday, August 22, 2011

ermmmmm..

kredit tak ada, 
sangat bosan hari ni.. tolonggggggggg!!!!!!!!



apalah aku ni, 
tak baik mengeluhkan????




kerja itu ibadat, if ada masa terluang basahkanlah bibir dengan zikrullah mengingati ALLAH.. 
apa guna keje bagai nak rak, khusyuk gila buat keje tapi alpa pada yang Esa..

betul tak???


Saturday, August 20, 2011

kelantan oh kelantan




my kelantanise students asked me "cik suka orang kelantan?"

i said "tak..hahaha"



wei nate eny aku agk dh mu ado gpo2 ngn s*****l!!!bodoh!!!mu tino muroh!!!ak beci mu bodo taik!!!!!



tapi aku suka semua students aku^^



Allah masih menguji diri ini.. 

semoga aku tetap tabah dan sabar..

Friday, August 19, 2011

panasnyee arini...

walaupun cuaca tak panas mana harini, dan masih dapat merasa hembusan angin sesepoi bahasa tapi tetiba naik pulak temperature aku hari ni.. patut la aku terasa pelik je pagi ni, good mood semacam, kenapa aku asyik nak tersenyum je.. pantang jumpa orang semua aku tegur.. rupanya disebalik tu  DUGAAN DATANG LAGI..

kenapa gadis tu tulis macam tu?? 

adakah si gadis tu terasa hati dengan feedback yang aku bagi pada entry sebelum ni?? maaf..
aku rasa aku dah cukup berlembut, menghormati dia sebagai kaum sejenis, dan aku telah memberi dia penjelasan yang kukuh..

tak perlu si gadis tu nak cakap "pity her".. patutnya si gadis tu lebih kesiankan dan kasihkan diri dia terlebih dahulu sebelum menunding jari pada orang lain.. kamu si gadis tak perlu menjatuhkan maruah kaum Hawa dengan cara macam tu.. saya minta maaf andai salah faham dengan maksud kamu itu si gadis..


anyway, ramadhan sudah menjengah 10 malam terakhir, bersamalah kita mencari keampunan dan keredhaan dariNya..

"Ya ALLAH ya tuhan kami, tolanglah kami untuk ingat pada Mu, untuk bersyukur dengan nikmat Mu, dan perelokkan ibadah kami kepada Engkau Ya ALLAH.. amin"
*
*
*
*
*
*
*

kita sering bertanya, kenapa kita diuji..

WHY? WHY? WHY?

dan kita sentiasa mencari jawapannya.. 

ketahuilah.. kita diuji kerana ALLAH ingin menguji keimanan kita, Dia ingin tahu siapa yang ingat padaNya.. di saat susah dan senang.. di saat sihat dan sakit.. 
dan
kita hanyalah hambaNya..

di bulan mulia ini.. 

banyakkan lah mengaji bukan mengeji
banyakkan lah syukur bukan menegur
banyakkan lah sedekah bukan sarakah
banyakkan lah mohon ampun bukan menonton
banyakkan lah solat bukan mengelat..






aku bukan pro photographer.. hehehe

assalamualaikum.. maaf sekali lagi.. adios amigos

Monday, August 15, 2011

apakah??

tarikh: isnin 15/08/2011
masa: 7.38 am
lokasi: depan caltex

keterangan: aku mengelak kereta kancil yang masuk ke lorong kanan secara tiba-tiba sehingga aku melanggar divider jalan.. terasa seperti nak bergolek kerata.. alhamdulillah tiada sebarang kecederaan hanya kereta yang calar sedikit dan tayar depan belah kanan pecah.. sorry kak cik, kete mu dah jadi macam-macam kakak buat.. aku lambat masuk opis sebab tuka tayar.. terpaksa telefon "org tu" untuk soh bagitau opis yang masuk opis lambat (lau boleh dia la orang terakhir yang aku nak mintak tolong tapi sebab tak save no phone opis terpaksa la,anyway TQVM)..

tarikh: isnin 15/08/2011
masa: 9.38 am
lokasi: depan lappy

keterangan: mandapat hate mail dari seorang perempuan.. apakah??? ok, dari seorang gadis (baru sopan sikit) yang aku sendiri tak tau kenapa dia tulis macam ni "xpaham2 lg ke? bln puasa pn nk sakitkn ati org".. adakah ini sebab aku berkawan dengan boipren dia?? what is she thinking?? adakah aku yang cantik manis ni ada affair dengan boipren dia.. hahhhhh!! fyi, aku dengan boipren dia just friend.. same class, same u.. brape kali mau ku bilang?? aku sudah ada encik SUHAIRI yang penyayang, kacak plak tu..hahaha..

saya rase penjelasan saya tu dah cukup buat awak mengerti, maaf jika terkasar bahasa awak..

ok, aku malas nak cakap lebih-lebih bulan puasa ni.. sesungguhnya aku orang teraniya sekarang ni.. dan doa orang yang teraniaya ni makbul.. aku masih trauma..

"Ya ALLAH.. Aku redha dengan setiap ujianMU ini Ya ALLAH.. Engkau jadikanlah aku hambaMU yang sentiasa bersyukur.. amin"

Friday, August 5, 2011

so annoying!!

GILA!!! apa yang gila??
bila ofismate cuba mengorat.. 
kita ni rakan sekerja ok!!

sudah aku bilang aku ni sudah berpunya walaupun aku tidak la cakap secara direct.. 
tapi istilah SINGLE BUT NOT AVAILABLE sudah cukup!!
sudah tentu kamu fahamkan?
sudah aku hebah tentang statusku pada staff lain.. 
kamu boleh tanya mereka ok!!

SMS kamu ternyata tidak penah aku balas dan aku harap kamu sudah cukup faham WHY kan?
tidak perlu kamu persoalkan kenapa aku tidak membalas SMS kamu tu.. 
ayat-ayat jiwang kamu tu buat aku mahu muntah hijau ok..
kamu mahu aku approve kamu di facebook?? walau kamu minta dengan cara baik sekalipun,
jawapan aku tetap KUCH NEHI!!

kamu cuba nak bertegur dan bergurau dengan aku, SORRY TO SAY, perbuatan kamu amat menjelikkan!!

kepada kamu, aku sudah tidak tahu cara apa untuk buat kamu stop dari merimaskan aku.. 
walaupun kamu tak tahu kehadiran blog ni.. tapi aku nak jugak announce pada dunia, 

PLEASE STOP!!!
you make me sick!!

aku sudah ada encik suhairi yang kacak.. hehe

sudah pakai dakwat merah.. macam ah long..faham-faham la ya..


walaupun sekarang bulan ramadhan, aku terpaksa luahkan..
moga-moga kamu terbaca.. hahaha

MySpace
ketawa jahat!!

Tuesday, August 2, 2011

pokok: MUH feat nubhan/hazama




pokok, lagu allahyarham P.Ramli yang diberi nafas baru oleh MUH.. siapa yang tak pernah dengar lagu ni? lagu yang tengah hangat main di radio sekarang ni.. siap mendapat tempat pertama di carta-carta lagu.. bukan tu sahaja, lagu ni turut meniti di bibir orang ramai, bahkan turut didendangkan oleh students aku ketika sebok mewiring.. aku pun layan jugak lagu ni.. hehe

tapi... aku sgt kagum dengan lagu pokok yang didendangkan oleh nurelyfa ilyana (my anak sedara): 

tanya sama pokok apa sebab goyang,
nanti jawab pokok tanyalah angin,
tanya sama angin apa sebab goyang,
nanti jawab angin tanyalah awan,
awan nanti kata aku kandung air,
bila sudah berat aku pun cair..
tanya sama burung siapa yang mencinta,
nanti jawab burung ALLAH Yang Esa..

credit: guru tadika PASTI yang berjaya mengubah lagu menjadi sesuatu yang lebih bermakna ^-^

selamat menjalani ibadah puasa.. Ahlan wasahlan ya RAMADHAN..

Monday, August 1, 2011

erti cinta..

sudah pasti setiap individu ada tafsiran tersendiri..

walau apapun erti cinta... 

Cinta ialah:

Cinta secara islam hanya satu iaitu perkahwinan.
cinta berlaku setelah ijab qabul,
cinta lepas kahwin,
itulah cinta yang qudus..
cinta yang bermaruah. bukan cinta murahan.
inilah kemuliaan agama kita, ISLAM

Apabila islam melarang sesuatu perkara, tentulah ia digantikan dengan sesuatu yang lebih baik.
kalau ia melarang cinta antara lelaki dan wanita sebelum kahwin, ia membawa kepada sesuatu sebagai ganti yang lebih baik iaitu  
PERKAHWINAN..



" encik suhairi, what's next??????"


credit: Raudatus Sakinah Wanita JIM Selangor 
sila like Anda Bijak Jauhi Zina