blog template

Wednesday, March 11, 2015

KAD KREDIT

Assalamualaikum..

actually i sangat fall in love dengan cerita "confession of shopaholic".
cerita ni dah lama dah, zaman i study dulu. zaman tgk wayang dgn kawan-kawan satu U dulu.
cerita tentang Becky yang dibelenggu masalah hutang kad kredit (CC) almost 16k USD. how Becky survive and find love.



so masa watch the movie tu i memang dah set dalam kepala i tak nak NEVER! pakai kad kredit.

tak pernah terfikir but i end up with ONE since i got job

My CC always be my friend but most all the time be my huge enemy.

banyak jugak CC ni selamat kan i, for example:

1. awal-awal kawin, financial problem ada sebab masa tu i belum mampu bajet belanja, my asben and i PJJ so we oll banyak pakai duit. nak set up rumah, beli keperluan dapur macam peti ais dah seribu lebih kan. masa tu terfikir untungnya lah kalau ada org bagi wedding gift macam peti ais. T.T

we oll kawin masa tu umur baru 25, i baru kerja tak sampai setahun, saving pun tak banyak memang habis buat kawin je, so CC memang banyak membantu i

2. my asben warded at KPJ. masa tu medical card asben i ada problem. so dengan CC la i settle the bill. almost 4k the bill!

3. i beli laptop. masa tu i takda cash, i beli laptop for my asben as our 1st anniversary gift

4. car breakdown. kena tukar gearbox, lepas tu overhaul. memang banyak duit habis repair kereta sampai terpaksa guna CC.


CC i punya limit tak banyak cuma 4 k je. 
so for almost three years dengan penggunaan yang sangat maksimum and sesuka hati ni, i masih berjaya survive and settle credit card  bill.

setiap kali settle bayar bil i mesti akan berjanji dengan diri i yang i tak kan guna dah CC ni. konon nak sorok bawah tilam la. tapi i jugak yang mungkir janji i. i selalu buat CC ni macam back up i bila i ada financial problem.

but this time i memang dah berazam tak kan guna dah CC! 
CC tu pun i dah musnahkan, sangat heaven bila i ambil puncher i tebuk dekat cip dia. happy sangat! i already wrote letter for termination. tinggal nak summit je!



ok, dulu i buat CC sebagai backup financial problem i kan. but now i change my strategies.

how?

1. since last year i ada hobi suka simpan duit 50 sen. setiap kali i berbelanja kalau i dapat 50sen seketul i akan simpan. mula-mula tu biasa je. tapi sekarang i jadi obses dengan 50 sen.
dulu zaman study simpan 50sen sebab nak guna kat mesin laundry. tapi sekarang i memang ada tabung khas untuk simpan 50sen i. and i akan rasa puas bila tengok tabung tu nak penuh and berat. macam membakar sangat semangat i untuk menabung. i dah ada dua tabung tau.

2. i create emergency account. yang ni my asben yang suggest! we start at 2k and slowly tambah siket- siket dari balance gaji

3. saving?? actually almost 2 years i potong gaji i untuk tabung haji. so i memang tak simpan lain selain dari tabung haji



so kesimpulannya mari kita berusaha untuk capai financial freedom

orang yang dibelenggu hutang:

” Hina di Siang Hari, Gelisah di Malam Hari “







No comments:

Post a Comment